Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kriskommunikation och hållbar demokrati

Kriser utgör omvälvande händelser för moderna demokratier. De har ofta global räckvidd och utmanar därmed de representativa institutionerna i nationella politiska system. Kriser såsom den globala finanskrisen visar tydligt påfrestningarna på demokratins sätt att fungera. Kärnkraftsolyckan i Fukushima är inte bara en katastrof som drabbar de som bor i närområdet utan har konsekvenser för synen på energifrågor över hela världen. I Sverige skakade oroligheterna i Husby om både självbilden och andra länders syn på det svenska samhället.

Under en kris är kommunikation mellan olika samhällsaktörer centralt, och vi studerar vilka konsekvenser kommunikativa processer har för demokratin och den enskilda medborgaren. Studier av demokrati och kriskommunikation är särskilt relevanta för att förstå de komplexa processer som skapar förtroende och legitimitet i samhället, och därmed i förlängningen en uthållig demokrati.

Inom plattformen kriskommunikation och uthållig demokrati ses kriskommunikation i första hand utifrån ett medborgarperspektiv. Det innebär att fokus ligger på medborgarnas möjligheter att informera sig under kriser av olika slag, men utesluter inte att kriskommunikationen också studeras utifrån andra aktörers aktiviteter (journalistik och myndighetskommunikation mm). 

Krisbegreppet är vitt definierat, vilket innebär att både kriser orsakade av naturkatastrofer, olyckor och förtroendekriser för samhällsinstitutioner ingår som studieobjekt. Forskare som ingår i nätverket studerar så vitt skilda kriser såsom mediebilden av finanskrisen i Europa, hur sociala proteströrelser agerar politiskt, myndighetskommunikation och journalistik i samband med oroligheterna i Husby sommaren 2013 och hur människor informerat sig om de händelser som orsakades av publiceringar på Instagram julen 2012. Inriktningen är mångvetenskaplig, där i dagsläget forskare från både GU och Chalmers ingår. Inom ramen för plattformen arbetar vi också med att bygga samarbeten utanför akademin där vi för tillfället utvecklar ett gemensamt projekt med SVT kring Husbyhändelserna.

Inom plattformen arbetar vi med både kvalitativa metoder och kvantitativa metoder. För de kvantitativa studierna arbetar vi även i nära samarbete med SOM-institutet. När det gäller experiment och panelstudier så genomförs dessa huvudsakligen inom ramen för de medborgar-, politiker- och journalistpaneler som utvecklats av forskningslaboratoriet LORE (Laboratory of Opinion Research).

Plattformen välkomnar samarbeten med alla discipliner och forskargrupper som har intresse av att bättre förstå hur samhällskriser fungerar och hur de kan kopplas till frågor om opinion och demokrati.

Bengt Johansson

 

 

 

 

 

 

 

Professor Bengt Johansson

031-786 4984

bengt.johansson(@)jmg.gu.se

Personlig hemsida

Sidansvarig: Lena Wängnerud|Sidan uppdaterades: 2013-10-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?